Piekary Śląskie - portal miejski PiekarySlaskie.com.pl

Wiadomości z Piekar Śląskich

Blended whisky - jak powstają najpopularniejsze gatunki?

  • Dodano: 2020-06-05 10:45, aktualizacja: 2020-06-09 10:00

Whisky jest jednym z tych rodzajów alkoholu, z którym wiąże się cała kultura wytwarzania. Podobnie jak w przypadku innych trunków, popularna „szkocka” musi spełnić surowe wymogi, by została doceniona przez koneserów. W tym wypadku liczy się nie tylko sposób wytwarzania, ale i miejsce.

 

Blended whisky: sztuka mieszania

Różne gatunki whisky, takie jak blended whisky wielu osobom kojarzą się z anglosaską kulturą. Rzeczywiście, jest to trunek którego różne gatunki spożywane były przez wszystkie klasy społeczne - od irlandzkich marynarzy po arystokrację. Warto wiedzieć, że początki tego trunku sięgają VII wieku, gdy mnisi na terenie dzisiejszej Irlandii zaczęli pędzić aqua vitae – czyli „wodę życia”. Nazwa whisky wywodzi się z gaelickiej nazwy tego trunku.

Blended whisky powstaje wskutek zmieszania przynajmniej dwóch rodzajów whisky single malt i innych rodzajów whisky zbożowej. Czasem używany jest nawet spirytus.

Blended Scotch whisky – tylko ze Szkocji

Wśród wielu rodzajów whisky, to właśnie mieszana, czyli blended whisky jest najpopularniejsza. Jest tańsza od najlepszych gatunkowo rodzajów, takich jak single malt, a mistrzowie mieszania, czyli kupażu przyczynili się do popularności tego gatunku. Warto wiedzieć, że tańsze gatunki blended whisky zawierają mniej whisky słodowej, a więc mogą mieć nieco mniej wyrazisty aromat. Najpopularniejszą blended whisky ze Szkocji jest Johnnie Walker, polecany np. tu: https://swiat-whisky.sklep.pl/8-blended-whisky. Warto wiedzieć, że dzięki mieszaniu można uzyskać znakomitą whisky przy niższych kosztach produkcji, niż np. w single malt.

A dlaczego często określa się blended whisky mianem „szkockiej”? Wynika to z tego, że Szkocja jest uważana za światową kolebkę tego trunku. W Szkocji jest pięć głównych rejonów produkcji whisky, a w każdym znajdują się destylarnie pędzące whisky według własnych, sprawdzonych receptur. Do dziś istnieją destylarnie z kilkusetletnimi tradycjami. Szkocka whisky jest chroniona szeregiem przepisów, dlatego tylko trunki wytwarzane w Szkocji i ze szkockich surowców mogą mieć odpowiednie oznaczenie na etykiecie.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.