Gorąca czekolada to napój bogów – w sam raz na jesienną chandrę czy zimowe przymrozki. Jeśli kochasz siedzieć w domu z kubkiem czegoś gorącego w jednej ręce, a książką w drugiej, koniecznie zrób sobie tę słodką przyjemność i przygotuj gorącą czekoladę ze specjalnym dodatkiem.
Składniki do gorącej czekolady
Gorąca czekolada z dodatkiem likieru na bazie whiskey to napój, który zrobisz w dosłownie 15 minut. Nie wymaga dużo pracy, a jednak musisz mieć do niej kilka składników, których być może nie da się znaleźć u Ciebie w domu. Dlatego koniecznie sprawdź listę składników, które musisz mieć, by przygotować ten pyszny napój. Potrzebujesz:
- 300 mililitrów mleka
- 100 mililitrów kremówki
- 1 tabliczki czekolady
To niezbędne, by stworzyć samą gorącą czekoladę. Do tego jednak dochodzą także dodatki oraz likier na bazie whisky, który jest siłą tego deseru. Aby go zrobić, musisz mieć:
- 500 mililitrów kremówki
- 150 gramów brązowego cukru
- Tabliczkę białej czekolady
- Jajko
- 300 mililitrów whisky
- 100 mililitrów soku z pomarańczy
- 40 gramów kandyzowanej skórki pomarańczy
Całość warto posypać wiórkami kokosowymi bądź startą czekoladą. No dobrze, czas zabrać się do dzieła.
Jak zrobić gorącą czekoladę z likierem?
W garnku rozgrzej mleko, do którego dodasz połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak długo, aż całość czekolady się rozpuści, a mleko zagęści. To baza, która jest niezwykle ważna. Możesz zmniejszyć ogień lub zdjąć garnek z palnika. Teraz czas na likier. W blenderze kielichowym umieść śmietanę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, cukier oraz posiekaną białą czekoladę i jajko. Wszystko zblenduj na wysokich obrotach, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wylej masę do garnka i podgrzewaj przez około 10 minut. Po tym czasie wlej do garnka również whisky, a likier przelej do butelki lub słoika, który został wcześniej wyparzony. Do garnka z czekoladą i mlekiem dodaj likier – w takich ilościach, jakie Ci odpowiadają. Następnie czekoladę przelej do filiżanek i ozdób bitą śmietaną oraz wiórkami.
Tak przygotowanej gorącej czekoladzie nie można się oprzeć. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swoim domu.