Wiadomości z Piekar Śląskich

Gorąca czekolada z dodatkiem likieru na bazie whisky

  • Dodano: 2022-08-25 14:15

Gorąca czekolada to napój bogów – w sam raz na jesienną chandrę czy zimowe przymrozki. Jeśli kochasz siedzieć w domu z kubkiem czegoś gorącego w jednej ręce, a książką w drugiej, koniecznie zrób sobie tę słodką przyjemność i przygotuj gorącą czekoladę ze specjalnym dodatkiem.

Składniki do gorącej czekolady

Gorąca czekolada z dodatkiem likieru na bazie whiskey to napój, który zrobisz w dosłownie 15 minut. Nie wymaga dużo pracy, a jednak musisz mieć do niej kilka składników, których być może nie da się znaleźć u Ciebie w domu. Dlatego koniecznie sprawdź listę składników, które musisz mieć, by przygotować ten pyszny napój. Potrzebujesz:

  • 300 mililitrów mleka
  • 100 mililitrów kremówki
  • 1 tabliczki czekolady

To niezbędne, by stworzyć samą gorącą czekoladę. Do tego jednak dochodzą także dodatki oraz likier na bazie whisky, który jest siłą tego deseru. Aby go zrobić, musisz mieć:

  • 500 mililitrów kremówki
  • 150 gramów brązowego cukru
  • Tabliczkę białej czekolady
  • Jajko
  • 300 mililitrów whisky
  • 100 mililitrów soku z pomarańczy
  • 40 gramów kandyzowanej skórki pomarańczy

Całość warto posypać wiórkami kokosowymi bądź startą czekoladą. No dobrze, czas zabrać się do dzieła.

Jak zrobić gorącą czekoladę z likierem?

W garnku rozgrzej mleko, do którego dodasz połamaną czekoladę. Podgrzewaj tak długo, aż całość czekolady się rozpuści, a mleko zagęści. To baza, która jest niezwykle ważna. Możesz zmniejszyć ogień lub zdjąć garnek z palnika. Teraz czas na likier. W blenderze kielichowym umieść śmietanę, sok z pomarańczy, skórkę pomarańczową, cukier oraz posiekaną białą czekoladę i jajko. Wszystko zblenduj na wysokich obrotach, by składniki dobrze się ze sobą połączyły. Wylej masę do garnka i podgrzewaj przez około 10 minut. Po tym czasie wlej do garnka również whisky, a likier przelej do butelki lub słoika, który został wcześniej wyparzony. Do garnka z czekoladą i mlekiem dodaj likier – w takich ilościach, jakie Ci odpowiadają. Następnie czekoladę przelej do filiżanek i ozdób bitą śmietaną oraz wiórkami.

Tak przygotowanej gorącej czekoladzie nie można się oprzeć. Koniecznie wypróbuj ten przepis w swoim domu.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.