Domowy sprzęt do robienia alkoholu występuje w kilku wersjach. Jedną z nich jest kolumna rektyfikacyjna, zaprojektowana do produkcji czystego, bezwonnego spirytusu. Jej obsługa nie jest bardzo skomplikowana i w stosunkowo krótkim czasie można nauczyć się wytwarzania na niej alkoholu wysokiej jakości.
Jaką kolumnę wybrać?
Kolumna rektyfikacyjna służy do produkcji czystego spirytusu oraz destylatów z owoców i zbóż. Działa inaczej niż popularny destylator Pot-Still – odparowywanie alkoholu odbywa się więcej niż jeden raz, dzięki czemu możliwe jest otrzymanie destylatu o mocy sięgającej 96%. Wielokrotne parowanie i skraplanie nastawionej cieczy sprawia też, że z alkoholu znikają wszelkie zapachy i smaki, co jest niemożliwe do osiągnięcia w Pot-Stillu.
Kolumna rektyfikacyjna dostępna jest w wersji klasycznej oraz Aabratek, i można ją zamówić m.in. na https://dobrydestylator.pl/. Na czym polega różnica? Oba rodzaje kolumn pracują tak samo, z tym że Aabratek posiada głowicę pochyloną pod kątem 100-110 stopni, podczas gdy model klasyczny jest wyposażony w głowicę pionową. Zmiana konstrukcji pozwala znacząco zmniejszyć wysokość kolumny, ale musimy zadbać o właściwe ustawienie - wypoziomowanie aparatury i regularną kontrolę jego stanu. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76.
Jakie parametry powinna mieć kolumna rektyfikacyjna?
Jakość wytwarzanego alkoholu zależy nie tylko od użytego do destylacji surowca, ale też klasy sprzętu. Odpowiednio skonstruowana aparatura do bimbru pozwoli otrzymywać destylaty o wysokiej mocy i bez żadnych zanieczyszczeń, dlatego powinno się stawiać na profesjonalny sprzęt, a nie destylatory robione metodą chałupniczą. Najczęściej polecane są kolumny z miedzi, bo właśnie na sprzęcie z tego materiału uzyskuje się alkohole najwyższej jakości, o szlachetnym smaku, wolne o szkodliwych związków chemicznych, np. siarczynów.
Przy wyborze kolumny należy sprawdzić jej wydajność, czyli to, ile wytwarza destylatu na godzinę. Na tempo pracy mocno wpływa średnica kolumny, która - dla wydajnej i wygodnej pracy - nie powinna być mniejsza niż 50 mm. Aby destylat osiągał wysoką moc i był dobrze oczyszczony, niezbędna jest kolumna o wysokości co najmniej 100 cm, a im jest ona wyższa, tym lepszy efekt końcowy.
Kiedy warto zainwestować w kolumnę rektyfikacyjną?
Kolumna rektyfikacyjna, która jest wyposażona w zawór odbioru w głowicy, może pracować w trybie potstill, co oznacza, że da się w niej wyprodukować nie tylko czysty spirytus, ale też trunki smakowe, jak śliwowica, whisky, gin czy calvados. Głównym przeznaczeniem jest jednak czysty spirytus o mocy sięgającej 96% - na żadnym innym sprzęcie do destylacji nie uda się osiągnąć takiego wyniku.