Wiadomości z Piekar Śląskich

Krótki poradnik o tym, jak wyposażyć kuchnię

  • Dodano: 2017-06-20 11:30

Zmieniając dotychczasowe miejsce zamieszkania szczególnie wtedy, gdy naszym poprzednim lokum był dom rodzinny, zazwyczaj potrzebne jest nam praktycznie wszystko.

Tylko co rozumieć przez słowo „wszystko”, jeśli do tej pory z kuchnią mieliśmy niewiele do czynienia, bo ktoś nas wyręczał w przygotowywaniu posiłków? Sprawdź, co musisz kupić, jeśli od dzisiaj chcesz samodzielnie tworzyć kulinarne dzieła sztuki.


Zestaw małego kucharza

Na początek wszystkie drobne rzeczy, bez których nie uda Ci się otworzyć puszki czy zakapslowanej butelki. Choć kosztują niewiele to bardzo łatwo o nich zapomnieć podczas podróżowania po sklepowych alejkach. Niezbędne Ci rzeczy możesz także zakupić przez Internet (np. na stronie https://ostry-sklep.pl/), dzięki czemu będzie mniejsze prawdopodobieństwo tego, że o czymś zapomnisz. Nie oszukuj się, że plastikowe narzędzie z czasem wymienisz na porządniejsze, i od razu kup dobrej jakości akcesoria kuchenne.

Do Twojego prawdziwego lub wirtualnego koszyka powinna trafić m.in.: tarka, wyciskarka do cytryn, korkociąg, otwieracz do kapsli, chochla, zestaw drewnianych łyżek, łyżka cedzakowa, łyżka wazowa, lejek, miarki, dzbanek z podziałką, otwieracz do konserw, wałek, podstawka pod garnek, rękawice kuchenne, sitko i dzbanek z podziałką. Wydawać by się mogło, że są to oczywiste rzeczy, jednak wbrew pozorom bardzo łatwo o nich zapomnieć.

Produkty na lata

Będziesz musiał także kupić garnki, patelnie czy co najmniej jedną zastawę obiadową i w przypadku kupna tych właśnie rzeczy dobrze jest sprawę przemyśleć. Z założenia, nowo zakupiony komplet garnków będzie Ci służył przez lata, dlatego garnki powinny być wykonane z dobrej jakości materiału. Obecnie sporą popularnością cieszą się garnki nierdzewne, które chwalą wszyscy co kiedykolwiek mieli okazję w nich gotować. Warto jest dobrać do nich szklane pokrywki, dzięki którym będzie można mieć stałą kontrolę nad tym, co dzieje się w garnku. Patelnia powinna być pokryta powłoką, dzięki której jedzenie nie będzie do niej przywierać.

Pojawia się jeszcze kwestia, jaki rozmiar garnków wybrać? Jeśli wybierzesz cały komplet garnków to będą w nim wszystkie najpotrzebniejsze Ci rozmiary, w przeciwnym razie wybierz minimum trzy: mały, średni i duży. Mały ułatwi ugotowanie np. jajka, średni będzie idealnym do ugotowania ziemniaków lub ryżu w woreczku, a w dużym ugotujesz obiad dla całej swojej rodziny.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.