Wiadomości z Piekar Śląskich

Okapy do gastronomii - opcja czy konieczność?

  • Dodano: 2020-04-01 10:15

Przyjęło się twierdzić, że okap gastronomiczny to jedynie opcja, którą warto stosować w dużych restauracjach. Ile w tym twierdzeniu prawdy? Okazuje się, że niewiele.

Okap do food-trucka lub bufetu?

Kluczową kwestią związaną z okapami do gastronomii jest to, że pomagają one w cyrkulacji powietrza na terenie lokalu. A ta nie zależy tylko od „widzimisię” właściciela. Przepisy obowiązującego w Polsce prawa określają ten parametr bardzo dokładnie: w ciągu godziny powietrze w kuchni musi być wymienione aż 10-50 razy.

Warto jednak zastanowić się nad zakupem okapu gastronomicznego w ujęciu nieco szerszym. Kluczową rolę odgrywa odpowiedź na pytanie: co tak właściwie robi okap, za co on odpowiada? Poza zapewnieniem stałej temperatury, ruchu powietrza i wilgotności, odgrywa on jeszcze szereg ważnych ról. Więcej o okapach gastronomicznych przeczytasz tu: http://wrzesnia.info.pl/artykul/jaka-funkcje-pelni-okap-gastronomiczny-w-kuchni.

Przede wszystkim, pochłania brzydkie zapachy. Klienci nie lubią, gdy wewnątrz lokalu - jakikolwiek by on nie był - pachnie starym tłuszczem czy spalenizną. A właśnie tych zapachów najtrudniej się pozbyć. Chodzi też o higienę. Drobinki tłuszczu, jakie osadzają się w kuchni, gromadzą brud. Usuwając ten tłuszcz, minimalizujemy zanieczyszczenia.

Właśnie z tych względów, okapy gastronomiczne można spotkać w coraz większej ilości punktów gastronomicznych. Nawet tam, gdzie pozornie nie powinno ich być, więc w food-truckach czy małych bufetach. Oczywiście, są to wtenczas raczej odpowiednio dopasowane okapy domowe, jednak wypada docenić takie zachowanie ze strony właściciela lokalu.

Jeśli inwestować, to w profesjonalny sprzęt

Okap okapowi nierówny”. Jeśli zapadnie decyzja o zakupie odpowiedniego urządzenia, to należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników, pośród których najważniejsze jest wykonanie okapu ze stali nierdzewnej. Nawet w tych małych okapach, które później znajdą się w bistro, jest to ważna kwestia.

Kolejna rzecz to filtry węglowe. Jest to bardzo powszechna technologia w wielu segmentach rynku AGD. Z powodzeniem sprawdza się ona na przykład w odkurzaczach lub oczyszczaczach powietrza. Dobry filtr węglowy znacząco wpływa na procentowy odsetek oczyszczonego powietrza.

W tak newralgicznej kwestii, jak gastronomia i żywienie ludzi, odgrywa to bardzo dużą rolę. Należy też patrzeć w stronę tych okapów gastronomicznych, które zapewniają łatwy demontaż, by w razie czego bez trudu można było wyczyścić go na przykład z odkładających się drobinek tłuszczu.

W przypadku okapów domowych wskazałbym też na urządzenia, które zapewnią łatwy dostęp do rynku elementów wymiennych. Czasem nawet najlepszy filtr może się zapchać i konieczny będzie zakup nowego. Im większa dostępność, tym więcej czasu zaoszczędzimy. Właśnie dlatego warto postawić na zaufanych, obecnych od jakiegoś czasu, producentów.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.