Na terenie kilku powiatów województwa śląskiego, w tym Piekar Śląskich wyznaczono strefę objętą zakażeniem wysoce zjadliwą grypą ptaków (HPAI). Decyzja ta została podjęta na podstawie rozporządzenia Wojewody Śląskiego z dnia 29 stycznia 2025 roku, wydanego w związku ze stwierdzeniem ogniska choroby u dzikiego łabędzia znalezionego w miejscowości Kalety. Strefą objętą zakażeniem objęto m.in. Piekary Śląskie, Tarnowskie Góry, Radzionków, Kalety, Miasteczko Śląskie oraz kilka gmin powiatów będzińskiego, częstochowskiego, lublinieckiego i myszkowskiego.
Zasady dla hodowców drobiu
W celu powstrzymania rozprzestrzeniania się wirusa, mieszkańcy i hodowcy muszą przestrzegać surowych zasad:
- Utrzymywanie drobiu i innych ptaków w zamkniętych obiektach – należy uniemożliwić im kontakt z dzikimi ptakami oraz ptactwem z innych gospodarstw.
- Niezwłoczne usuwanie padłych ptaków – martwe ptaki należy utylizować zgodnie z przepisami sanitarnymi.
- Czyszczenie i dezynfekcja miejsc przebywania drobiu, paszy, środków transportu oraz sprzętu mogącego mieć kontakt z wirusem.
- Stosowanie mat dezynfekcyjnych przed wejściami do budynków inwentarskich oraz przed wjazdami i wyjazdami z gospodarstw.
- Prowadzenie rejestru osób odwiedzających gospodarstwo oraz zgłaszanie wszelkich przypadków zwiększonej śmiertelności drobiu do Powiatowego Lekarza Weterynarii.
Zakazy dotyczące ptactwa
Zostały wprowadzone również zakazy:
- Zakaz organizowania targów, wystaw, pokazów i konkursów z udziałem drobiu i innych ptaków.
- Zakaz wypuszczania ptactwa hodowlanego na zewnątrz.
- Zakaz przemieszczania dzikich ptaków oraz produktów pochodzących od nich.
- Zakaz wywożenia ściółki i nawozów naturalnych z gospodarstw, w których przebywa drób (chyba że uzyskano zgodę Powiatowego Lekarza Weterynarii).
Zasady bioasekuracji
Aby ograniczyć ryzyko zakażenia, obowiązuje również szereg zasad bioasekuracji:
- Nie karmić dzikiego ptactwa i nie pozostawiać resztek jedzenia na otwartych przestrzeniach.
- Dezynfekować obuwie i ręce po każdym kontakcie z drobiem.
- Zabezpieczać paszę i wodę, aby nie miały do nich dostępu dzikie ptaki.
- Unikać wprowadzania do gospodarstwa ptaków o nieznanym statusie zdrowotnym.
Rozporządzenie Wojewody Śląskiego nakłada obowiązek oznakowania strefy objętej zakażeniem oraz wyłożenia mat dezynfekcyjnych na drogach publicznych.