Zbilansowana dieta to podstawa. O roli niektórych składników odżywczych mówi się więcej, a o innych mniej. Co wiesz o jodzie?
Czym jest jod?
Jod jest minerałem, którego nasz organizm potrzebuje do produkcji hormonów tarczycy. Hormony te pełnią wiele ważnych funkcji, a także pomagają w utrzymaniu zdrowego metabolizmu. Chociaż każdy potrzebuje jodu, jest on szczególnie ważny dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Dzieje się tak dlatego, że jest on niezbędny dla wzrostu i rozwoju dziecka. Ponieważ nasz organizm nie potrafi wytwarzać jodu, musi on pochodzić z naszej diety. Jednak spożywanie zbyt dużej lub zbyt małej ilości może być niebezpieczne.
Dobre źródła jodu w diecie
Jod występuje naturalnie w skałach, wodzie morskiej i niektórych rodzajach gleby. Na szczęście można go znaleźć także w bardziej apetycznych źródłach, takich jak:
-
Produkty mleczne, takie jak mleko, ser czy jogurt, są najbardziej powszechnym źródłem jodu w Polsce.
-
Owoce morza, takie jak skorupiaki i ryby morskie. Należą do nich krewetki, małże, tuńczyk i dorsz.
-
Warzywa morskie, takie jak wodorosty i algi morskie.
-
Żywność pochodzenia roślinnego, w tym warzywa, ziarna i zboża. Poziom jodu w produktach roślinnych może jednak zależeć od ilości jodu zawartego w glebie, na której rośliny były uprawiane.
-
Sól jodowana, która zawiera jod, powinna być jednak stosowana z umiarem, w celu kontrolowania spożycia soli.
Kluczem do zdrowia jest zbilansowana i zdrowa dieta. Jeżeli nie wiesz jak się do tego zabrać rozważ catering dietetyczny Wrocław lub zgłoś się do specjalisty.
Ile jodu w ciągu dnia?
Dzienna ilość jodu, jakiej potrzebujesz, zmienia się w zależności od wieku. Zgodne z zaleceniami dzienne zapotrzebowanie na jod to:
-
150 mcg dla dorosłych,
-
200 mcg dla kobiet w ciąży i kobiet karmiących piersią
Suplementacja jodu
W większości przypadków spożywanie zdrowej, zbilansowanej diety powinno zapewnić wszystkie potrzebne ilości jodu. Jednak przyjmowanie suplementów jodu w dawce do 0,5 mg dziennie nie powinno zaszkodzić. Jeśli cierpisz na niedobór lub chorobę tarczycy, jesteś w ciąży lub karmisz piersią, suplementacja może pomóc Ci zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek. Jeśli nie masz pewności, najlepiej skonsultuj się z lekarzem.
Niedobór jodu
Bez wystarczającej ilości jodu nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć wystarczającej ilości hormonów tarczycy. Oznacza to, że tarczyca musi pracować ciężej, aby dostarczyć te hormony do krwi. Z tego powodu tarczyca stara się zatrzymać jod w szyi, co prowadzi do powstania zgrubienia zwanego wolem. W okresie ciąży brak jodu może wpływać na mózg dziecka, powodując obniżenie ilorazu inteligencji poniżej średniej, a także utrudniać dziecku czytanie i uczenie się, gdy dorośnie.
Nadmiar jodu
Przyjmowanie zbyt dużej ilości jodu przez dłuższy czas może wpływać na pracę tarczycy. Może to prowadzić do przyrostu masy ciała, a w niektórych przypadkach do raka tarczycy lub zapalenia gruczołu tarczowego. Poważne nadużywanie jodu, np. przyjmowanie jednorazowo dużej dawki w ilości kilku gramów, może powodować bóle brzucha, nudności, biegunkę oraz pieczenie w jamie ustnej lub gardle. Podobnie jak w przypadku niedoboru jodu, wysoki poziom jodu może również powodować powstawanie wola na szyi.
Jod jest ważnym minerałem, który pomaga w produkcji hormonów tarczycy i jest niezbędnym składnikiem odżywczym dla kobiet w ciąży. Aby zapewnić sobie odpowiednią ilość tego pierwiastka, należy spożywać produkty mleczne i ryby lub przyjmować suplementy jodu w dawce do 0,5 mg dziennie. Pamiętaj jednak, że kluczem do sukcesu jest równowaga.