Produkty spożywcze kupujemy codziennie, ale najczęściej nie zjadamy ich w całości. Jeżeli chcemy ochronić ją przed utratą wartości, to musimy ją odpowiednio zabezpieczyć przed działaniem światła, temperatury, wilgoci. Oto kilka praktycznych wskazówek
Produkty mączne i zbożowe
Najbardziej nietrwałe jest pieczywo, już na drugi dzień może być czerstwe, a po dwóch spleśniałe. Chleb, bułki najlepiej trzymać w specjalnych pojemnikach zapewniających dopływ tlenu (drewniane lub plastikowe). Można też korzystać z torebek papierowych, ale absolutnie nie nadają się do tego woreczki plastikowe, w który jest pakowany.
Mąki i kasze po przyniesieniu ze sklepu najlepiej wsadzić do zamrażalnika na 24 godziny, wtedy wymrożą się larwy moli spożywczych. Potem przesypujemy do szczelnych pojemników szklanych lub plastikowych. Tak zabezpieczone możemy trzymać przez kilka tygodni.
Mięso i wędliny
Te bezwzględnie muszą być przechowywane w lodówce lub zamrażarce. Koniecznie trzeba wyjąć je z plastikowych woreczków i przełożyć do pojemników, które zabezpieczą przed dopływem tlenu. Wędliny przechowujemy na środkowych półkach lodówki, natomiast dla mięsa najlepsza jest komora „zero” lub przy jej braku półka najniższa, najchłodniejsza. Trzeba pamiętać, że wędliny i mięso w stanie surowym możemy przechowywać tylko przez krótki czas.
Wyroby mleczne i nabiał
Mleko przechowujemy na dolnej półce drzwi, podobnie jak jajka, tyle że wyżej w specjalnym pojemniku. Na sery, śmietanę, jogurty najlepsze są półki środkowe o średnim chłodzeniu, trzeba pamiętać, że otwarte opakowania należy szybko zużyć lub szczelnie je zamknąć w dodatkowym pojemniku, w przeciwnym razie szybko pojawi się na nich groźna pleśń. Być może warto pokusić się o dedykowane naczynia do przechowywania nabiału oraz przetworów mlecznych.
Warzywa i owoce
Najczęściej w lodówkach przeznaczona jest do ich przechowywania specjalna szuflada, ale trzeba pamiętać, że owoce przekrojone muszą być zabezpieczone przed obsychaniem. Nie wszystkie warzywa i owoce dobrze znoszą chłód lodówki. Owoce twarde, cytrusowe, pomidory, ogórki lepiej trzymać w temperaturze pokojowej, podobnie jak warzywa korzeniowe nie wymagają niskich temperatur.
Zioła i przyprawy
Długo zachowają swój aromat, jeżeli będą odpowiednio przechowywane. Wielu producentów sprzedaje je już w torebkach zamykanych, ale w codziennym stosowaniu są dość kłopotliwe. Lepiej po otwarciu przesypać je do szczelnych pojemników szklanych (z odpowiednimi uszczelkami) lub do plastikowych. Oczywiście nie można zapomnieć o podpisaniu, chyba że są to specjalne przyprawniki.
Bardzo dobrym sposobem na przedłużenie przydatności produktów do spożycia jest pakowanie próżniowe, coraz częściej stosowane także w gospodarstwach domowych. Żywność porcjujemy na małe porcje i w specjalnej folii lub woreczkach pakujemy za pomocą zgrzewarki próżniowej. Brak dostępu powietrza zapobiega rozwojowi pleśni, bakterii, wysychaniu.
Prawidłowe i zarazem zdrowe przechowywanie żywności wymaga zaopatrzenia się w pojemniki plastikowe, szklane, metalowe o różnej wielkości. Praktyczne na co dzień, mogą dodatkowo pełnić rolę dekoracyjną w kuchni.
Artykuł przygotowano dzięki specjalistom w dziedzinie zdrowego żywienia oraz suplementacji - Sklep.Kenayag.com.pl