Jaka jest najlepsza kolumna do produkcji alkoholu?

Czas czytania: 3 min.

Domowy sprzęt do robienia alkoholu występuje w kilku wersjach. Jedną z nich jest kolumna rektyfikacyjna, zaprojektowana do produkcji czystego, bezwonnego spirytusu. Jej obsługa nie jest bardzo skomplikowana i w stosunkowo krótkim czasie można nauczyć się wytwarzania na niej alkoholu wysokiej jakości.

Jaką kolumnę wybrać?

Kolumna rektyfikacyjna służy do produkcji czystego spirytusu oraz destylatów z owoców i zbóż. Działa inaczej niż popularny destylator Pot-Still – odparowywanie alkoholu odbywa się więcej niż jeden raz, dzięki czemu możliwe jest otrzymanie destylatu o mocy sięgającej 96%. Wielokrotne parowanie i skraplanie nastawionej cieczy sprawia też, że z alkoholu znikają wszelkie zapachy i smaki, co jest niemożliwe do osiągnięcia w Pot-Stillu.

Kolumna rektyfikacyjna dostępna jest w wersji klasycznej oraz Aabratek, i można ją zamówić m.in. na https://dobrydestylator.pl/. Na czym polega różnica? Oba rodzaje kolumn pracują tak samo, z tym że Aabratek posiada głowicę pochyloną pod kątem 100-110 stopni, podczas gdy model klasyczny jest wyposażony w głowicę pionową. Zmiana konstrukcji pozwala znacząco zmniejszyć wysokość kolumny, ale musimy zadbać o właściwe ustawienie – wypoziomowanie aparatury i regularną kontrolę jego stanu. Więcej o właściwościach takiego sprzętu: dobrydestylator.pl/kolumna-aabratek-fi-76.

Jakie parametry powinna mieć kolumna rektyfikacyjna?

Jakość wytwarzanego alkoholu zależy nie tylko od użytego do destylacji surowca, ale też klasy sprzętu. Odpowiednio skonstruowana aparatura do bimbru pozwoli otrzymywać destylaty o wysokiej mocy i bez żadnych zanieczyszczeń, dlatego powinno się stawiać na profesjonalny sprzęt, a nie destylatory robione metodą chałupniczą. Najczęściej polecane są kolumny z miedzi, bo właśnie na sprzęcie z tego materiału uzyskuje się alkohole najwyższej jakości, o szlachetnym smaku, wolne o szkodliwych związków chemicznych, np. siarczynów.

Przy wyborze kolumny należy sprawdzić jej wydajność, czyli to, ile wytwarza destylatu na godzinę. Na tempo pracy mocno wpływa średnica kolumny, która – dla wydajnej i wygodnej pracy –  nie powinna być mniejsza niż 50 mm. Aby destylat osiągał wysoką moc i był dobrze oczyszczony, niezbędna jest kolumna o wysokości co najmniej 100 cm, a im jest ona wyższa, tym lepszy efekt końcowy.

Kiedy warto zainwestować w kolumnę rektyfikacyjną?

Kolumna rektyfikacyjna, która jest wyposażona w zawór odbioru w głowicy, może pracować w trybie potstill, co oznacza, że da się w niej wyprodukować nie tylko czysty spirytus, ale też trunki smakowe, jak śliwowica, whisky, gin czy calvados. Głównym przeznaczeniem jest jednak czysty spirytus o mocy sięgającej 96% – na żadnym innym sprzęcie do destylacji nie uda się osiągnąć takiego wyniku. 

Tagi:

alkohol
Karolina Goik
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

Błąd:

Wynik:
Opinia została pomyślnie dodana.
Po przeprowadzeniu weryfikacji, jej treść zostanie udostępniona publicznie.

Trwa wysyłanie komentarza ...

Komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników. Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść.

* pola obowiązkowe