Wiadomości z Piekar Śląskich

Bytomska i Chopina w Piekarach Śląskich do remontu

  • Dodano: 2023-04-13 06:30, aktualizacja: 2023-04-12 21:15

Jeszcze w tym roku kompleksowo wyremontowane zostaną odcinki ulic Bytomskiej i Chopina. Na oba zadania Piekary Śląskie pozyskały dotację z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii, z tzw. Funduszu Odporności w wysokości ponad 1,7 mln zł. To już kolejna w tym roku inwestycja drogowa w mieście.

Kolejne zmiany w Piekarach Śląskich

W przypadku modernizacji nawierzchni jezdni ul. Bytomskiej koszty wyniosą około 1.150.000 zł i dotyczyć one będą odcinka od skrzyżowania z ulicami Wyszyńskiego i Karola Miarki do rejonu przy budynku Bytomska 95 (gdzie nawierzchnia była wymieniana 2020 r. aż do skrzyżowania z ul. Ziętka). Przebudowa nawierzchni ul. Fryderyka Chopina na odcinku od skrzyżowania z ul. Dębową do skrzyżowania z ul. Wyzwolenia, ma pochłonąć kwotę 639.514 zł. Wstępnie planowany termin realizacji zadań obejmuje II-IV kwartał br.

W obu przypadkach roboty obejmować będą: frezowanie nawierzchni asfaltowych, uzupełnienie podbudowy, wykonanie warstwy ścieralnej oraz wiążącej, wykonanie przejść dla pieszych, odtworzenie oznakowania poziomego i pionowego, a także Regulację urządzeń. Co najistotniejsze dla kierowców oba odcinku uzyskają nową, równą nawierzchnię.

Fundusz Odporności z Górnośląsko-Zagłębiowskiej Metropolii to nowy mechanizm wsparcia rozwoju gmin. Jego budżet w tym roku wynosi około 97,2 mln zł. Pieniądze mają być skierowane na m.in. inwestycje związane z ograniczeniem niskiej emisji. To termomodernizacja budynków, budowa instalacji OZE, energooszczędne oświetlenie oraz modernizacja sieci ciepłowniczych.

Przebudowa ul. Bytomskiej będzie się wiązała ze sporymi utrudnieniami drogowymi i zmianą organizacji ruchu. Warto jednak będzie poczekać na efekt końcowy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Czytaj również