Wiadomości z Piekar Śląskich

Surowce spożywcze - jakie produkty są dodawane do żywności?

  • Dodano: 2019-12-04 14:45

Przemysł spożywczy wykorzystuje przy produkcji rozmaite surowce. Każda branża korzysta z określonych substancji, które nadają ich produktom określone właściwości. Dlatego warto wiedzieć, jakie surowce spożywcze są używane w różnych branżach przez polskich producentów.

Surowce spożywcze – co warto wiedzieć?

Proces produkcji wymaga stosowania rozmaitych dodatków. Pełnią one różne funkcje. Część odpowiada za skrócenie produkcji i obniżenie kosztów. Inne wpływają na walory smakowe produktu, jeszcze inne poprawiają ich wygląd. Surowce spożywcze w Polsce dostarcza wiele firm. Wybierając dystrybutora warto zwrócić uwagę na to, skąd pozyskuje surowce. Świadomość konsumencka nieustannie rośnie, dlatego warto stawiać na naturalne surowce spożywcze pochodzące z ekologicznych upraw. Szczególnie ważne jest to w przypadku wszelkich dodatków do żywności. Najlepsze i w pełni bezpieczne w tym wypadku są także naturalne produkty. Każda z branż przemysłu spożywczego wykorzystuje określone surowce spożywcze. Dla przykładu, branża mięsna będzie opierać się na białku wołowym i wieprzowym oraz fosforanach. Mleczarska natomiast potrzebuje skrobi kukurydzianej, lecytyny słonecznikowej, czy kwasu mlekowego. Wynika to bowiem z potrzeby osiągnięcia konkretnych skutków ich zastosowania.

Surowce spożywcze – co dodaje się do żywności?

Jakie więc składniki możemy znaleźć w pożywieniu? W mięsach chętnie wykorzystywane jest białko wieprzowe. Pozyskuje się je ze skór wieprzowych. Jego zadaniem jest poprawa gryzalności produktu. Stosowanie tego surowca spożywczego zwiększa także zawartość mięsa w produkcie oraz poprawia jego walory smakowe. Innym dodatkiem jest fosforan, który oprócz poprawy gramatury wędlin, wydłuża także ich termin przydatności do spożycia. Fosforan zatrzymuje także wodę w produkcie, dzięki czemu podnoszona jest waga końcowego produktu. Zarówno fosforan, jak i inne surowce spożywcze dostarcza firma Oqema. Jej oferta jest dostępna pod tym linkiem http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. W żywności znajdziemy także lecytynę, która ma również właściwości lecznicze. Poprawia bowiem koncentrację i zdolności zapamiętywania, co cenią sobie szczególnie osoby uczące się, pracujące umysłowo, a także starsi. Lecytyna jako surowiec spożywczy natomiast jest dodawana do pieczywa, makaronów, czekolady, czy majonezu. Wydłuża ona świeżość produktów, ich gładkość oraz aksamitność.
 

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.