Przemysł spożywczy wykorzystuje przy produkcji rozmaite surowce. Każda branża korzysta z określonych substancji, które nadają ich produktom określone właściwości. Dlatego warto wiedzieć, jakie surowce spożywcze są używane w różnych branżach przez polskich producentów.
Surowce spożywcze – co warto wiedzieć?
Proces produkcji wymaga stosowania rozmaitych dodatków. Pełnią one różne funkcje. Część odpowiada za skrócenie produkcji i obniżenie kosztów. Inne wpływają na walory smakowe produktu, jeszcze inne poprawiają ich wygląd. Surowce spożywcze w Polsce dostarcza wiele firm. Wybierając dystrybutora warto zwrócić uwagę na to, skąd pozyskuje surowce. Świadomość konsumencka nieustannie rośnie, dlatego warto stawiać na naturalne surowce spożywcze pochodzące z ekologicznych upraw. Szczególnie ważne jest to w przypadku wszelkich dodatków do żywności. Najlepsze i w pełni bezpieczne w tym wypadku są także naturalne produkty. Każda z branż przemysłu spożywczego wykorzystuje określone surowce spożywcze. Dla przykładu, branża mięsna będzie opierać się na białku wołowym i wieprzowym oraz fosforanach. Mleczarska natomiast potrzebuje skrobi kukurydzianej, lecytyny słonecznikowej, czy kwasu mlekowego. Wynika to bowiem z potrzeby osiągnięcia konkretnych skutków ich zastosowania.
Surowce spożywcze – co dodaje się do żywności?
Jakie więc składniki możemy znaleźć w pożywieniu? W mięsach chętnie wykorzystywane jest białko wieprzowe. Pozyskuje się je ze skór wieprzowych. Jego zadaniem jest poprawa gryzalności produktu. Stosowanie tego surowca spożywczego zwiększa także zawartość mięsa w produkcie oraz poprawia jego walory smakowe. Innym dodatkiem jest fosforan, który oprócz poprawy gramatury wędlin, wydłuża także ich termin przydatności do spożycia. Fosforan zatrzymuje także wodę w produkcie, dzięki czemu podnoszona jest waga końcowego produktu. Zarówno fosforan, jak i inne surowce spożywcze dostarcza firma Oqema. Jej oferta jest dostępna pod tym linkiem http://overlack.com.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/. W żywności znajdziemy także lecytynę, która ma również właściwości lecznicze. Poprawia bowiem koncentrację i zdolności zapamiętywania, co cenią sobie szczególnie osoby uczące się, pracujące umysłowo, a także starsi. Lecytyna jako surowiec spożywczy natomiast jest dodawana do pieczywa, makaronów, czekolady, czy majonezu. Wydłuża ona świeżość produktów, ich gładkość oraz aksamitność.