Wiadomości z Piekar Śląskich

Wybór płyty indukcyjnej - dlaczego warto się na nią zdecydować?

  • Dodano: 2020-02-12 14:15

Płyta indukcyjna w pewien sposób przypomina gazową – z podobną szybkością reaguje bowiem na zmiany regulacji. Profesjonalni kucharze długo upierali się (a w wielu przypadkach robią to nadal) na kuchenkach gazowych. Ci nowocześni już jednak dawno odkryli, że gotowanie na płycie indukcyjnej jest jeszcze szybsze niż na gazie, a przy tym i dużo bardziej oszczędne.

Przeliczanie ile energii zużywa się podczas gotowania w warunkach domowych nie ma większego sensu. Zupełnie inaczej wygląda to jednak w restauracjach, barach czy stołówkach, gdzie kwestia ta ma ogromne znaczenie. Od niej w dużej mierze zależą zyski tego przedsiębiorstwa. W domu bardziej interesuje nas koszt zakupu i montażu nowej kuchenki.

Problem z garnkami nie jest tak palący, jak się wydaje

Wiele osób rezygnuje z indukcji ze względu na rzekome problemy z naczyniami. Płyta indukcyjna wymaga bowiem, by wszystkie używane garnki i patelnie miały ferromagnetyczne dno. Sprawdzić to możemy za pomocą najzwyklejszego magnesu – rondelek przyciągający magnes nada się do gotowania na płycie indukcyjnej. Co ciekawe, wcale nie trzeba inwestować wielkich pieniędzy w nowy komplet garnków. Najzwyklejsze emaliowane rondelki dla babci doskonale sprawdzą się na indukcji w przeciwieństwie do nowoczesnych garnków z aluminiowym dnem.

Jeśli zakupiłeś ostatnio nowy komplet garnków, istnieje duże prawdopodobieństwo, że posiadają one ferromagnetyczne dno, a zatem będą odpowiednie dla wszystkich typów kuchenek, włącznie z indukcją.


źródło: https://favi.pl/produkty/kategoria/patelnie

Sytuacja przedstawia się bardzo podobnie jeśli chodzi o patelnie. Znakomita większość nowoczesnych modeli przeznaczona jest również do użytku na płycie indukcyjnej. Jeśli natomiast posiadasz w domu któryś ze starszych typów, bez żalu się go pozbądź. W przypadku patelni z nieprzylegającą powierzchnią obowiązuje zasada wymiany co dwa-trzy lata.

Należy pamiętać, że ze względów bezpieczeństwa indukcja ignoruje drobne przedmioty i nie będzie reagować na niewielki rondelek, w którym zazwyczaj roztapiasz masło. Dzięki temu nie oparzymy się jednak nożem czy nożyczkami, które przez nieuwagę pozostawiliśmy płycie grzewczej.

To wszystko sprawia, że po instalacji płyty indukcyjnej potrzebujemy trochę czasu, by przyzwyczaić się do jej działania. Jednak zdecydowana większość ludzi, którzy wymienili płytę gazową lub elektryczną na indukcję, jest zadowolona z tej decyzji.

Z czym to się wiąże?

Jeśli chodzi o szybkość gotowania, płyta indukcyjna ma zbliżone właściwości do kuchenki gazowej. Rzeczą, do której będzie się trzeba przyzwyczaić jest natomiast to, że kuchenka wyłącza się w momencie podnoszenia garnka, co może być szczególnie problematyczne podczas smażenia. W jego trakcie bowiem często podnosimy patelnię i potrząsamy jej zawartością. Po jej odłożeniu płyta grzewcza włączy się na nowo.

W przeciwieństwie do płyty klasycznej lub ceramicznej, ta indukcyjna jest zdecydowanie prostsza w czyszczeniu. Jeśli cokolwiek wykipi na jej powierzchnię, natychmiast możemy to wytrzeć. Płyta kuchenki nagrzewa się tylko od stojących na niej garnków, dzięki czemu brud nie przywiera i nie zapieka się na jej powierzchni. Płytę indukcyjną wystarczy przetrzeć wilgotną ściereczką, a rozlaną wodę zebrać ręcznikiem papierowym.

Płyta indukcyjna jest doskonała dla osób zapominalskich. “Od momentu zakupu indukcji nie używam minutnika. Czas gotowania mogę ustawić bezpośrednio na płycie. Ciepło wyłączy się samo po upływie określonego czasu, a ja mogę bez stresu wyjść na spacer z córką czy zatracić się w lekturze ulubionej książki - twierdzi miłośniczka indukcji Katarzyna.

Już nigdy nie będziesz się zastanawiać, jaki czajnik elektryczny wybrać. Wrócisz do starych przyzwyczajeń i będziesz ogrzewać wodę na płycie indukcyjnej, co jest dużo szybsze.

Wybierając płytę grzewczą, nie oszczędzaj. To jedna z najważniejszych inwestycji w całym mieszkaniu. Unikaj modeli bez szczegółowej regulacji mocy, ponieważ nie pozwalają one na dostosowanie temperatury do rodzaju przygotowywanego jedzenia.

Płyty indukcyjne sprzedawane są jako samodzielne produkty, które nastawia się za pomocą panelu umieszczonego na ich powierzchni. Tylko profesjonalne modele posiadają system regulacji temperatury w postaci „guzików”. Płyty przeznaczone do użytku domowego obsługuje się „dotykowo”. Temperaturę nastawia się za pomocą naciśnięcia odpowiedniego miejsca lub przeciągnięcia palca po jej powierzchni.

Komentarze (1)    dodaj »

  • MarcinD

    Jasne, że indukcyjna kuchnia i garnki łatwiej w czystości utrzymać, szczególnie patrząc przez pryzmat 20 lat gotowania na gazowej. Sam kupiłem indukcje od Beko model HII64201FHT w neonecie i obecnie do gazową nie wrócę już nigdy.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.