Rumiana, idealnie przypieczona skórka może skutecznie zachęcić klientów do zakupu wyrobów piekarniczych – bochenków chleba, bułek czy rogali. Uzyskanie takiego efektu jest uzależnione nie tylko od umiejętności pracowników, ale również wyposażenia. W zachowaniu kontroli nad stopniem wypieczenia pomagają blachy piekarnicze.
Blachy piekarnicze w piekarnii - dlaczego to niezbędny element wyposażania?
Blacha piekarnicza to jeden z profesjonalnych elementów wyposażenia piekarni, a także cukierni i restauracji serwujących własne wypieki. Zastosowanie w procesie produkcyjnym blach piekarniczych ma na celu m.in. uniknięcie nadmiernego przypieczenia chleba, bułek czy rogali. Blachy piekarnicze wykonuje się z materiałów, które szybko się nagrzewają i równomiernie rozprowadzają ciepło. Rezultatem ich wykorzystania podczas procesu pieczenia jest estetyczny i atrakcyjny wizualnie wyrób piekarniczy.
Niektóre wypieki, jak choćby paszteciki, są na tyle małe, że można je sprzedawać bezpośrednio z blach piekarniczych. To rozwiązanie jest nie tylko wygodne – to także spora oszczędność czasu, co doceniają zwłaszcza małe, rzemieślnicze piekarnie.
Jakie modele proponują producenci blach piekarniczych?
Na to pytanie można odpowiedzieć, sprawdzając ofertę dostawcy wyposażenia dla piekarni – firmy hert.pl. W sprzedaży dostępne są blachy pełne i perforowane. W przypadku blach z perforacją otwory mogą mieć np. 2 lub 3 mm średnicy. Blacha piekarnicza perforowana zapewnia lepszą cyrkulację powietrza, a to korzystnie przekłada się na jakość gotowego produktu – jest on dobrze wypieczony zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz.
Blachy piekarnicze można też podzielić, biorąc pod uwagę materiał wykorzystany do ich produkcji. Producenci używają m.in. stopów aluminiowych i stali nierdzewnej z powłoką teflonową (wówczas wypiek nie przywiera do blachy).
Jak wybrać odpowiednią blachę do pieczenia?
W dużych piekarniach blachy piekarnicze są wykorzystywane powszechnie, a pracownicy mają szansę przetestować różne produkty – są w stanie wskazać, które sprawdzają się najlepiej. Poszukujesz blachy piekarniczej do restauracji, która właśnie zaczyna wytwarzać własne wypieki? Zwróć uwagę na:
- Przeznaczenie blachy. W sprzedaży dostępne są m.in. blachy do wypieku bagietek czy uniwersalne.
- Liczbę rantów. Blachy z 2 czy 3 rantami mogą służyć nie tylko do pieczenia, ale też do ekspozycji gotowych wypieków.
- Materiał, z którego wykonana jest blacha. Blacha piekarnicza powinna być nie tylko wytrzymała, ale również równomiernie rozprowadzać ciepło i zapobiegać przywieraniu wypieków.
- Średnicę perforacji. Średnica otworów w blasze powinna być odpowiednio dobrana do konsystencji wypiekanego ciasta.
- Rozmiar blachy. Od tego parametru zależy to, ile wypieków można upiec jednocześnie.
W przypadku blach piekarniczych istotny jest również ich producent. Niektóre firmy dostarczają profesjonalne wyposażenie dla piekarni od dziesięcioleci – przykładem może być uznana marka KEMPF. Tak doświadczeni producenci doskonale wiedzą, z czego i jak powinna być wykonana blacha piekarnicza, aby zapewniała ona pożądany rezultat – wypieki, po które chce się sięgnąć