Wiadomości z Piekar Śląskich

Czym powinien cechować się nowoczesny piekarnik?

  • Dodano: 2022-09-30 10:00

Piekarnik to dziś podstawa każdego wyposażenia kuchni. Coraz częściej stawia się na nowoczesne rozwiązania, które posiadają multum interesujących i pożytecznych funkcji. Jak wybrać urządzenie, które świetnie spełni swoje zadanie? Warto się temu przyjrzeć.

Funkcja pary – dlaczego jest ważna?

Wszelkie nowoczesne piekarniki powinny być wyposażone w funkcję pary, gdyż jest to dużo zdrowszy sposób na pieczenie, dzięki któremu można zachować pełnię składników odżywczych danej potrawy. Na czym dokładnie polega ta funkcja?

W klasycznych piekarnikach do pieczenia używane jest gorące powietrze – w tym przypadku dodawana jest do tego para wodna, która pozwala na zwiększenie soczystości każdego posiłku. Co ważne, jest to sposób na dokładne wypieczenie od środka – koniec z niedopieczonymi rybami i mięsem. Wszystko to przy zachowaniu naturalnej struktury, koloru i smaku potrawy. 

Co ważne, nowoczesny piekarnik z funkcją pary działają zazwyczaj w dużo niższej temperaturze – od 40 do 100 stopni Celsjusza. Dla użytkownika oznacza to niższe rachunki, które mogą obniżyć się nawet o kilkadziesiąt procent w stosunku do konwencjonalnych piekarników.

Pieczenie w próżni – jak działa?

Kolejną z ciekawych funkcji, w które wyposażony jest nowoczesny piekarnik do kuchni, jest pieczenie sous-vide, czyli w próżni. Metoda ta była zazwyczaj dostępna tylko w bogatych restauracjach, jednak dziś można się z nią spotkać w domowych piekarnikach. Co ją wyróżnia?

Daną porcję mięsa, ryby lub warzyw łączy się tutaj z przyprawami, a następnie zamyka w specjalnie do tego przygotowanych opakowaniach próżniowych. Następnie włącza się funkcję sous-vide na piekarniku, która łączy się ze stosunkowo niską temperaturą – nawet zaledwie 60 stopni Celsjusza. Choć jest to metoda, która pochłania czasem kilka godzin, jest warta zachodu – potrawy wychodzą niezwykle soczyste i aż rozpływają się w ustach.

SMEG – piekarnik przyszłości

Jedną z ciekawszych opcji na dzisiejszym rynku RTV i AGD jest SMEG piekarnik. Co go wyróżnia?

  • Prostota rozmrażania – wystarczy włożyć daną mrożonkę do piekarnika, wybrać jej rodzaj i wagę, a urządzenia samo dobierze odpowiedni czas do jego rozmrożenia. Nie będzie tutaj efektu lekkiego ugotowania. 
  • Wielość poziomów – każdy poziom jest od siebie całkowicie odrębny, przez co można rozmrażać jedną potrawę, gdy druga piecze się nawet w ponad 200 stopniach. 
  • Szybkość nagrzewania – wystarczy kilka minut, aby osiągnięte zostało 200 stopni Celsjusza.

Wszystko to pokazuje, że nowoczesne piekarniki oferują coś zarówno dla smakoszy, którzy pragną idealnego posiłku, jak i dla tych, którzy pragną sprawnego i szybkiego pieczenia wielu potraw jednocześnie. 
 

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.