Piekarnik to dziś podstawa każdego wyposażenia kuchni. Coraz częściej stawia się na nowoczesne rozwiązania, które posiadają multum interesujących i pożytecznych funkcji. Jak wybrać urządzenie, które świetnie spełni swoje zadanie? Warto się temu przyjrzeć.
Funkcja pary – dlaczego jest ważna?
Wszelkie nowoczesne piekarniki powinny być wyposażone w funkcję pary, gdyż jest to dużo zdrowszy sposób na pieczenie, dzięki któremu można zachować pełnię składników odżywczych danej potrawy. Na czym dokładnie polega ta funkcja?
W klasycznych piekarnikach do pieczenia używane jest gorące powietrze – w tym przypadku dodawana jest do tego para wodna, która pozwala na zwiększenie soczystości każdego posiłku. Co ważne, jest to sposób na dokładne wypieczenie od środka – koniec z niedopieczonymi rybami i mięsem. Wszystko to przy zachowaniu naturalnej struktury, koloru i smaku potrawy.
Co ważne, nowoczesny piekarnik z funkcją pary działają zazwyczaj w dużo niższej temperaturze – od 40 do 100 stopni Celsjusza. Dla użytkownika oznacza to niższe rachunki, które mogą obniżyć się nawet o kilkadziesiąt procent w stosunku do konwencjonalnych piekarników.
Pieczenie w próżni – jak działa?
Kolejną z ciekawych funkcji, w które wyposażony jest nowoczesny piekarnik do kuchni, jest pieczenie sous-vide, czyli w próżni. Metoda ta była zazwyczaj dostępna tylko w bogatych restauracjach, jednak dziś można się z nią spotkać w domowych piekarnikach. Co ją wyróżnia?
Daną porcję mięsa, ryby lub warzyw łączy się tutaj z przyprawami, a następnie zamyka w specjalnie do tego przygotowanych opakowaniach próżniowych. Następnie włącza się funkcję sous-vide na piekarniku, która łączy się ze stosunkowo niską temperaturą – nawet zaledwie 60 stopni Celsjusza. Choć jest to metoda, która pochłania czasem kilka godzin, jest warta zachodu – potrawy wychodzą niezwykle soczyste i aż rozpływają się w ustach.
SMEG – piekarnik przyszłości
Jedną z ciekawszych opcji na dzisiejszym rynku RTV i AGD jest SMEG piekarnik. Co go wyróżnia?
- Prostota rozmrażania – wystarczy włożyć daną mrożonkę do piekarnika, wybrać jej rodzaj i wagę, a urządzenia samo dobierze odpowiedni czas do jego rozmrożenia. Nie będzie tutaj efektu lekkiego ugotowania.
- Wielość poziomów – każdy poziom jest od siebie całkowicie odrębny, przez co można rozmrażać jedną potrawę, gdy druga piecze się nawet w ponad 200 stopniach.
- Szybkość nagrzewania – wystarczy kilka minut, aby osiągnięte zostało 200 stopni Celsjusza.
Wszystko to pokazuje, że nowoczesne piekarniki oferują coś zarówno dla smakoszy, którzy pragną idealnego posiłku, jak i dla tych, którzy pragną sprawnego i szybkiego pieczenia wielu potraw jednocześnie.