Wiadomości z Piekar Śląskich

Plusy i minusy diety pudełkowej

  • Dodano: 2022-04-27 15:30

​​​​​​Catering pudełkowy to wygodny sposób na zdrowe i smaczne posiłki. Duży wybór dostępnych wariantów pozwala dobrać posiłki według własnych preferencji. Wśród wielu propozycji znajdziemy także posiłki dedykowane osobom z alergiami i nietolerancjami pokarmowymi, czy też chorującym na cukrzycę, inuslinooporoność czy niedoczynnosc tarczycy typu Hashimoto. Dzięki odpowiedniej ilości kalorii i dobrze zbilansowanych posiłków nie będziemy musieli zastanawiać się, czy nasz sposób odżywiania się jest właściwy. Jak każda dieta ma jednak swoje zalety i wady. Zapoznanie się z nimi może ułatwić nam podjęcie decyzji, czy chcemy rozpocząć swoją przygodę z cateringiem dietetycznym.

Korzyści płynące z cateringu dietetycznego

Pierwszą rzeczą, która z oczywistych względów nasuwa się na myśl, jest oszczędność, czasu jaki musielibyśmy poświęcić na zrobienie zakupów i przyrządzenie dań. Posiłki dostarczane pod drzwi mogą być także dobrym rozwiązaniem, jeżeli rozłożyła nas grypa, przypomniało o sobie zapalenie korzonków, czy też jesteśmy po świeżym urazie. Dieta pudełkowa z dowozem to doskonałe rozwiązanie dla osób mających problem z regularnym jedzeniem posiłków. Może być pomocna w przypadku ciągłego przyrządzania tych samych potraw i braku pomysłu na ich urozmaicenie. Sprawdzi się także u osób chcących zrzucić zbędne kilogramy, czy też u osób będących na diecie eliminacyjnej z powodów zdrowotnych. Dobrze wybrana dieta pudełkowa to gwarancja zbilansowanych posiłków i dostarczania niezbędnych składników naszemu organizmowi.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze diety

Szukając odpowiedniej dla siebie diety, uwzględnijmy przede wszystkim nasze zapotrzebowanie kaloryczne, wskazania medyczne oraz cel, jaki chcemy osiągnąć. Upewnijmy się, że jadłospis zawiera zdrowe, różnorodne i odpowiednio zbilansowane posiłki. Dieta pudełkowa powinna być dobrana pod nasze indywidualne preferencje oraz zapewniać prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Przy wyborze firmy cateringowej kierujmy się opiniami i ocenami, sprawdźmy jak długo działa dana firma i czy poddaje się regularnym kontrolom sanepidu. Dzięki temu unikniemy strat finansowych i wyeliminujemy ryzyko wystąpienia nieprzyjemnych dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Sprawdźmy też, kto jest twórcą jadłospisów w danej firmie i jakie są efekty pracy tej osoby. Istotne jest, aby za układanie i bilansowanie jadłospisów odpowiadała osoba wykształcona w tej dziecinie. Może być to bardzo pomocne w przypadku osób odchudzających się i chcących cieszyć się osiągniętym efektem jak najdłużej.

Minusy gotowych rozwiązań

Wśród minusów możemy znaleźć zbyt wysoką cenę w stosunku do cen produktów, z których moglibyśmy przygotować posiłki samodzielnie. Jeżeli nasza dieta pudełkowa nie będzie odpowiednio dobrana do dziennego zapotrzebowania na energię, poskutkuje to tym, że będziemy czuć się głodni. W efekcie wydamy kolejne pieniądze, często wybierając niezdrowe produkty mające na celu szybko zaspokoić nasz głód. Może to też dotkliwie odbić się na naszym zdrowiu, prowadząc do różnego rodzaju niedoborów. Ten sposób żywienia pozbawia nas również umiejętności planowania posiłków, co jest kluczowe przy samodzielnym przyrządzaniu dań, a przecież nikt z nas nie zakłada, że będzie korzystał z cateringu cały czas.

Sylwia MachowskaSylwia Machowska
Źródło: Art. sponsorowany / Materiał dostarczony przez zleceniodawcę

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.