Wiadomości z Piekar Śląskich

Okapy do gastronomii - opcja czy konieczność?

  • Dodano: 2020-04-01 10:15

Przyjęło się twierdzić, że okap gastronomiczny to jedynie opcja, którą warto stosować w dużych restauracjach. Ile w tym twierdzeniu prawdy? Okazuje się, że niewiele.

Okap do food-trucka lub bufetu?

Kluczową kwestią związaną z okapami do gastronomii jest to, że pomagają one w cyrkulacji powietrza na terenie lokalu. A ta nie zależy tylko od „widzimisię” właściciela. Przepisy obowiązującego w Polsce prawa określają ten parametr bardzo dokładnie: w ciągu godziny powietrze w kuchni musi być wymienione aż 10-50 razy.

Warto jednak zastanowić się nad zakupem okapu gastronomicznego w ujęciu nieco szerszym. Kluczową rolę odgrywa odpowiedź na pytanie: co tak właściwie robi okap, za co on odpowiada? Poza zapewnieniem stałej temperatury, ruchu powietrza i wilgotności, odgrywa on jeszcze szereg ważnych ról. Więcej o okapach gastronomicznych przeczytasz tu: http://wrzesnia.info.pl/artykul/jaka-funkcje-pelni-okap-gastronomiczny-w-kuchni.

Przede wszystkim, pochłania brzydkie zapachy. Klienci nie lubią, gdy wewnątrz lokalu - jakikolwiek by on nie był - pachnie starym tłuszczem czy spalenizną. A właśnie tych zapachów najtrudniej się pozbyć. Chodzi też o higienę. Drobinki tłuszczu, jakie osadzają się w kuchni, gromadzą brud. Usuwając ten tłuszcz, minimalizujemy zanieczyszczenia.

Właśnie z tych względów, okapy gastronomiczne można spotkać w coraz większej ilości punktów gastronomicznych. Nawet tam, gdzie pozornie nie powinno ich być, więc w food-truckach czy małych bufetach. Oczywiście, są to wtenczas raczej odpowiednio dopasowane okapy domowe, jednak wypada docenić takie zachowanie ze strony właściciela lokalu.

Jeśli inwestować, to w profesjonalny sprzęt

Okap okapowi nierówny”. Jeśli zapadnie decyzja o zakupie odpowiedniego urządzenia, to należy zwrócić uwagę na kilka ważnych czynników, pośród których najważniejsze jest wykonanie okapu ze stali nierdzewnej. Nawet w tych małych okapach, które później znajdą się w bistro, jest to ważna kwestia.

Kolejna rzecz to filtry węglowe. Jest to bardzo powszechna technologia w wielu segmentach rynku AGD. Z powodzeniem sprawdza się ona na przykład w odkurzaczach lub oczyszczaczach powietrza. Dobry filtr węglowy znacząco wpływa na procentowy odsetek oczyszczonego powietrza.

W tak newralgicznej kwestii, jak gastronomia i żywienie ludzi, odgrywa to bardzo dużą rolę. Należy też patrzeć w stronę tych okapów gastronomicznych, które zapewniają łatwy demontaż, by w razie czego bez trudu można było wyczyścić go na przykład z odkładających się drobinek tłuszczu.

W przypadku okapów domowych wskazałbym też na urządzenia, które zapewnią łatwy dostęp do rynku elementów wymiennych. Czasem nawet najlepszy filtr może się zapchać i konieczny będzie zakup nowego. Im większa dostępność, tym więcej czasu zaoszczędzimy. Właśnie dlatego warto postawić na zaufanych, obecnych od jakiegoś czasu, producentów.

Dodaj komentarz

Wyrażam zgodę na publikację postu w formie komentarza zgodnie z obowiązującym Regulaminem.

powiadamiaj o odpowiedziach na komentarz.

dodaj mój adres do newslettera.

Więcej informacji na temat przysługujących Państwu praw zawarliśmy w Polityce Prywatności.