Wiadomości z Piekar Śląskich

Na czym polega dieta pudełkowa?

  • Dodano: 2016-10-03 14:30

Catering dietetyczny, zwany inaczej dietą pudełkową to stosunkowo nowe rozwiązanie dla osób będących na diecie. Największą popularność osiąga w wielkich miastach, zwłaszcza wśród pracowników wielkich korporacji. To wyjątkowo duże ułatwienie, wygoda a przede wszystkim oszczędność czasu, który we współczesnym świecie jest wyjątkowo deficytowy.

Na czym tak właściwie polega dieta pudełkowa?

Catering dietetyczny zwany inaczej diet pudełkową to nic innego, jak gotowy zestaw posiłków, dostarczanych do pracy lub domu. Każde zamówienie zostaje poprzedzone wywiadem z dietetykiem, podczas którego klient wybiera rodzaj diety, ilość posiłków a także preferowaną kaloryczność. Dzięki temu, dostarczana dieta być tą odchudzającą bądź tradycyjną. Niektóre firmy oferują możliwość komponowania posiłków dla alergików, cukrzyków a nawet osób będących na diecie eliminacyjnej. Te informacje pozwalają ułożyć menu, składające się zazwyczaj z 4-5 posiłków, które codziennie lub w wybrane dni zostają dostarczone pod dom lub pracę.

Dla kogo?

Dietę pudełkową może stosować każdy, niezależnie od tego czy chce zmienić swoje nawyki czy po prostu zadbać o dietę. Sama idea jest skierowana głównie do pracowników wielkich korporacji, którzy poprzez natłok obowiązków nie mają czasu na przygotowywanie posiłków. To również rozwiązanie dla osób, które nie lubią gotować, jednak mimo to, chcą odżywiać się zdrowo. Dietetyk przygotowujący jadłospis może zaproponować menu skierowane do osób intensywnie trenujących, wegetarian czy kobiet w ciąży.

Zalety i wady cateringu dietetycznego

Niewątpliwą zaletą tego typu usługi jest wygoda i oszczędność czasu. Klienci nie muszą martwić się o swój jadłospis na cały dzień, zakupy czy proces przygotowania. Posiłki dostarczane są w specjalnych pudełkach, które bez obaw możemy podgrzać w mikrofali. Co więcej, propozycje posiłków są bardzo różnorodne, nie ma więc miejsc na nudę. Skomponowanie takiego cateringu wymaga nie tylko pracy dietetyków i kucharzy, ale także kontrolerów jakości i dostawcy, dlatego w parze z wygodą idzie także wysoka cena. Koszt posiłków na cały dzień wahają się od 50 do 70 zł, przy zamówieniu na cały tydzień. W końcowym podliczeniu, usługa cateringu na cały miesiąc to średnio 1400 zł. Po za tym, nie mamy pewności, że zaoferowany danego dnia posiłek będzie odpowiadał naszym zachciankom.

Catering dietetyczny to rozwiązanie, które z pewnością znajdzie wielu zwolenników. Należy jednak pamiętać, że nie rozwiąże on problemów związanych z umiejętnością i wiedzą na temat zdrowego odżywiania. Warto zatem spróbować swoich sił w kuchni, a także poszerzać swoją wiedzę na temat prawidłowej diety zbilansowanej, np. na portalu Dietmap.

Dodaj komentarz

chcę otrzymać bezpłatny newsletter portalu PiekarySlaskie.com.pl.

Publikowane komentarze są prywatnymi opiniami użytkowników portalu.
Wydawca portalu nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.